راى نیل به کم حرفى دو راه وجود دارد:
الف) درمان علمى: یعنى توجه به این نکته که از سخن گفتن بیهوده چه گناهان عظیمى بر مىخیزد و دانستن این که زبان آفات بزرگى دارد و از طرفى خداى علیم و دانا شاهد و ناظر و شنونده سخنان ماست. در قرآن کریم آمده است: «ما یَلْفِظُ مِنْ قَوْلٍ إِلاَّ لَدَیْهِ رَقِیبٌ عَتِیدٌ. انسان هیچ سخنى را برزبان نمىآورد مگر این که همان دم فرشتهاى مراقب و آماده براى ضبط آن است». (ق/18) نیز توجه به این که کم سخن گفتن نشانه کمال عقل است.
همان گونه که على(ع) فرموده است: اذا تم العقل نقص الکلام؛ هنگامى که عقل کامل گردد سخن کم مىشود(وسائلالشیعه، ج 12، ص 192). و هم چنین فرموده است: اللسان سبع ان خلى عنه عقر؛ زبان چون حیوانى است که اگر رها شود مىگزد(بحارالانوار، ج 68، ص 290). توجه به آیات و روایات فوق مىتواند درکنترل زبان نقش موءثرى داشته باشد؛ زیرا اگر انسان بداند سخنانش از اعمال او به حساب مىآید و در برابرآن مسوءول است از پر حرفى که نوعا منتهى به دروغ غیبت اتلاف وقت آزار دیگران قساوت قلب و ... مىشود اجتناب خواهد نمود.
ب ) درمان عملى: یعنى انسان باید تمرین کند تا هم چون دیگر صفات اخلاقى تدریجا به کم حرفى عادت نموده و صفت ثابت و راسخى را در این زمینه کسب نماید.